Psihoterapia de cuplu, colacul de salvare al unei relații

By
0 0 0 No comments

Psihoterapia de cuplu constituie o formă de terapie la care participă doi parteneri cu scopul de identificare și de analiză a dificultăților care îi împiedică să aibă o relație armonioasă și plină de înțelegere, urmând ca la final, cu sprijinul psihoterapeutului să poată găsi soluțiile cele mai eficiente.

De ce să apelăm la psihoterapeut?

Psihologul vă poate ajuta să vă redescoperiți unul pe celălalt, să înțelegeți care sunt cauzele care au dus la aceste neînțelegeri și să evitați ruptura definitivă a relației. Pe lista motivelor care ar putea determina un cuplu să apeleze la psihoterapie se află următoarele:

  • Infidelitatea;
  • Probleme de sănătate;
  • Probleme financiare;
  • Creșterea și educația copiilor;

 

 • Relația cu socrii;
 • Indecizia;
 • Dinamica sexuală;
 • Gelozia;
 • Abuzul;
 • Certurile.

 

Ce rol are terapeutul?

Psihologul de cuplu va crea un cadru favorabil pentru discuții deschise și – bineînțeles trecute prin prisma experiențelor fiecărui partener. Acesta vă poate ajuta să aveți o perspectivă diferită asupra problemelor de cuplu și de asemenea vă poate sprijini în construirea unor tehnici eficiente de comunicare. Terapia de cuplu îi poate ajuta pe parteneri să se cunoască mai bine unul pe celălalt, să trezească în aceștia sentimente de empatie care s-au pierdut în timp. Pe parcursul ședințelor de terapie, psihologul va fi mereu imparțial, nu va lua niciodată partea unuia dintre parteneri sau a celuilalt, nu va învinovăți sau judeca pe niciunul dintre ei. De altfel, dacă în cadrul relației, procesul de comunicare este deficitar sau chiar unul inexistent, iar intoleranța există de ambele părți, psihoterapia poate aduce schimbări pozitive în viața celor doi pacienți.

El se va axa pe identificarea punctelor forte ale relației care îi poate ajuta pe aceștia să iasă din impas.

Ce temeri au cuplurile care evită să meargă la psihoterapeut

Unele persoane au reticențe în ceea ce privește terapeutul de cuplu, preferând să meargă la un psiholog individual. Iar cauzele pot fi în strânsă legătură cu temerile. Astfel că, persoana se teme că psihoterapeutul îi va da dreptate celuilalt în cadrul ședințelor de terapie, sau că expunerea gândurilor și a sentimentelor sale va agrava și mai mult conflictele la nivelul relației.

De regulă, cei care apelează la psihoterapeut, simt o îmbunătățire la scurt timp după începerea terapiei, iar acest fapt este datorat evoluției extraordinare pe care a cunoscut-o psihologia de-a lungul timpului.

De altfel, simpla participare și implicarea în procesul terapeutic a celor doi la ședințele de psihoterapie arată că cei doi și-au mai dat încă o șansă relației și că doresc să o salveze.

Alte probleme de cuplu

Fiecare relație este diferită și complexă în felul său datorită faptului că fiecare individ are propriile sale trăiri, așteptări de la celălalt și propriile experiențe.

Orice relație eșuată provoacă traume profunde în interiorul fiecărui om, din cauza faptului că  poate genera dezamăgiri imense și durere. Pentru a evita ruperea definitivă a unei relații de cuplu, ar fi bine să apelăm la psihoterapeut încă de la apariția primelor neînțelegeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *