Cosmetica moderna cunoaste în prezent multe si variate tipuri de masca cosmetica, datorita rezultatelor, care se obtin prin aplicarea lor. Folosite cu rabdare si adecvate tipului de ten, mastile cosmetice aduc pielii numeroase avantaje. În urma aplicarii lor, pielea apare neteda, curata, supla si întinerita.
Mastile cosmetice constau din amestecuri speciale de diferite substante, care aplicate pe piele si mentinute un timp mai îndelungat au asupra acesteia o actiune emolienta, hidratanta, calmanta, decongestionanta, sicativa, tonifianta, în functie de compozitia amestecului folosit. Ele stimuleaza circulatia sanguina, regenereaza tesuturile, închid porii, atenueaza ridurile.
Scopul mastilor cosmetice
Mastile de curatire. In general toate mastile cosmetice au rol de curatire, acest rol obtinându-se prin adaos de substante care absorb murdaria, excesul de sebum, celulele moarte si prin substantele usor abrazive, care odata cu îndepartarea mastii produc un efect usor de frecare si deci de curatire. Caolinul, bentonita, amidonul, oxidul de zinc, carbonatul de magneziu pot fi folosite în acest scop.
Mastile nutritive sunt indicate pentru regenerarea epidermei si atenuarea sau întinderea aparitiei ridurilor, în aceste masti se înglobeaza galbenus de ou, cazeina, cold-crema cu vitamine. De altfel, sub denumirea de masca se folosesc si diferite creme grase cu vitamine.
Produsele denumite “antirid”, se folosesc ca orice masca obisnuita mentinându-se chiar mai mult (6-8 ore), deoarece aplicate pe piele formeaza un strat foarte subtire, invizibil. Acestea au la baza albumine extrase din serul bovinelor, sau proteine din laptele de vaca (lactalbumine, lactoglobuline). Mastile calmante sunt indicate pentru tenurile care se irita usor. De obicei, aceste masti contin infuzii din plante cu efect calmant, încorporate în caolin sau amidon. De asemenea, mai pot contine caimac de lapte, suc de morcovi etc.
Mastile pentru închiderea porilor, astringente sunt indicate pentru tenurile grase cu porii deschisi. Ele contin substante cu actiune sicativa: carbonat de magneziu, carbonat de calciu, caolin si diferite sucuri de fructe si infuzii din plante cu actiune astringenta. Mastile hidratante sunt recomandate tenurilor uscate si deshidratate. Ele au rolul de a completa necesarul de apa al pielii. De multe ori aceste masti sunt înlocuite prin simpla aplicare de comprese cu infuzii din plante.
Mastile cu actiune tonica sunt indicate tenurilor ofilite, ridate înainte devreme. Ele contin, de obicei, sucuri de fructe cu actiune revitalizanta: capsuni, fragi, piersici, struguri albi. Se mai pot adauga si cantitati foarte mici de camfor si infuzie de menta. În general, mastile se aplica reci, cu exceptia mastii de parafina care se aplica calda. Parafina se poate folosi simpla sau amestecata cu alcool etilic sau stearic. Acestea se topesc si se întind pe fata, calde; prin racire masca formeaza un strat impermeabil prin care transpiratia pielii nu se poate evapora. Aceasta transpiratie contribuie la îndepartarea murdariei si în acelasi timp pielea se hidrateaza, efectele fiind uneori spectaculare.
Cum se aplica o masca cosmetica
Pentru ca o masca cosmetica sa-si atinga scopul este necesar sa îndeplineasca o serie de conditii si anume:
– sa formeze o pasta moale, fara grunji si fara miros neplacut;
– sa se întinda uniform pe piele;
– sa se usuce repede si sa formeze pe piele un strat aderent;
– sa poata fi usor îndepartata de pe obraz, fara sa produca durere;
– sa fie inofensiva (sa nu contina substante vatamatoare).
Pentru ca o masca sa aiba un efect binefacator, trebuie ca ea sa fie adecvata naturii tenului si sa fie aplicata pe un obraz perfect curat. Curatirea se efectueaza cu o crema de demachiat sau cu lapte demachiant.
Demachierea este urmata de stergerea obrazului cu un tampon de vata înmuiat în infuzii de plante sau mai bine de o pulverizare. În cazul tenurilor mixte este necesar sa se aplice doua feluri de masti; pe portiunile cu ten gras, masti astringente, iar pe portiunile cu ten uscat, masti emoliente. În cabinetele cosmetice, înainte de aplicarea mastii, obrazul este expus unei bai de aburi. Acest procedeu poate fi realizat si acasa tinând seama însa de faptul ca baia de aburi este indicata tenurilor normale si grase. Daca tenul este uscat si sensibil, baile de aburi vor fi facute la intervale mai mari. Înainte de aplicarea mastii este bine ca parul sa fie legat cu o bentita. Mastile cosmetice, calde sau reci, se aplica cu ajutorai unei pensule atât pe fata, cât si pe gât, evitându-se ochii, gura, sprâncenele si narile. Ele trebuie sa fie aplicate într-un strat uniform si destul de gros.
Masca de parafina nu se va aplica pe sprâncene, deoarece la îndepartarea ei putem smulge fire de par.Regiunea din jurul ochilor se unge cu o crema grasa, iar pe pleoape se pun tampoane de vata înmuiate în infuzii decongestionante (de albastrele, de musetel) sau în apa de roze. Dupa aplicarea mastii vom sta culcate în penumbra, la o temperatura convenabila, într-o stare de relaxare.
Este bine sa ramânem cu masca aproximativ 15-20 de minute, dupa care o îndepartam cu ajutorul unei comprese din tifon, înmuiata în apa calduta sau într-o infuzie de plante.
Momentul cel mai potrivit pentru aplicarea unei masti este seara înainte de culcare. Daca dorim ca pielea sa absoarba cât mai mult din substantele din masca, putem aplica peste aceasta o compresa umezita cu infuzii de plante corespunzatoare tipului de ten.
În cabinetele de cosmetica, marirea capacitatii de absorbtie se poate face prin mentinerea obrazului acoperit de masca într-o atmosfera de vapori ionizanti si ozonizati, care se realizeaza cu ajutorul ozonizatorului.
De asemenea, obrazul acoperit de masca mai poate fi expus câteva minute la actiunea razelor ultraviolete produse de o lampa de ultraviolete. Electrodul facial al aparatului de înalta frecventa poate fi si el folosit în scopul maririi capacitatii de absorbtie a pielii. De îndata ce masca a fost îndepartata, vom efectua o pulverizare usoara cu infuzii de plante sau apa minerala. Pulverizarea se poate realiza foarte simplu cu un vaporizor.
Procedeele cosmetice care preced aplicarea unei masti sunt:
– demachiere, curatire;
– baie de aburi pentru dilatarea porilor (îndepartarea punctelor negre);
– masaj ;
– aplicarea mastii.
Vasele în care se prepara mastile trebuie sa fie destinate numai acestui scop si pot fi emailate (dar fara emailul spart), inox sau din portelan.
Masca pentru tenul uscat
Masca cea mai frecvent folosita si usor de preparat este cea de galbenus de ou, care datorita procentului crescut de lecitina, colesterol si vitamina A hraneste pielea si îi da suplete.
La un galbenus de ou se adauga ulei de masline, de germeni de porumb sau de floarea soarelui, astfel încât masca sa nu strânga. Se mai poate adauga o lingurita de miere de albine si uneori chiar câteva picaturi de zeama de lamâie.
Masca de caolin este foarte indicata si în cazul tenurilor uscate. Caolinul se poate amesteca cu miere, cu crema grasa si cu foarte multe fructe: pepene galben, caise (au proprietati antiinflamatoare), piersici (proprietati hidratante si revitalizante), struguri albi, banane. Aceste fructe trecute prin razatoare sau zdrobite bine se mai pot amesteca cu smântâna. Se folosesc si capsuni si fragi. Actiunea lor astringenta se diminueaza prin adaugarea de caimac sau smântâna. De asemenea caolinul se mai poate amesteca cu tarâte de grâu si miere.
lata formula unei masti cu caolin, cu efect calmant: caolin 80g; amidon 10g; cold-crema 20g; alcool etilic 2g; ulei vegetal 5ml; apa boraxata sau infuzie de plante q.s. Caolinul si amidonul se amesteca într-un mojar si apoi se adauga apa. Separat alcoolul etilic se încalzeste pe baia de apa cu uleiul si se amesteca dupa racire cu cold-crema. Cele doua compozitii se amesteca pâna la omogenizare completa.
De asemenea pentru acest tip de ten se recomanda toate mastile de la ultima categorie de masti (ten normal dar îmbatrânit), numai ca acestea vor fi îmbogatite pe cât posibil cu sucuri de fructe, uleiuri vegetale, smântâna, frisca nebatuta, miere de albine, laptisor de matca, apilarnil sau propolis. Dupa îndepartarea mastii se pot aplica, pentru suplimentarea hidratarii, comprese reci cu infuzie de coada soricelului, tei, menta, patlagina sau decoct de macese. Cu aceleasi infuzii se fac pulverizari pe fata, care se lasa apoi sa se usuce în voie.
Masca pentru tenul uscat si deshidratat
Se recomanda si sucurile altor fructe sau infuzii din plante:
– sucul de morcovi sau morcovii rasi, datorita continutului lor în vitamina A sunt mult folositi la prepararea mastilor. Ei se pot amesteca numai cu caolin si se pot dilua putin cu infuzie de tei sau cu caimac proaspat;
– sucul de castraveti sau castravetii dati pe razatoare amestecati cu caolin si putin ulei de floarea soarelui.
Produsele lactate sunt si ele recomandate tenurilor uscate si deshidratate.
– caimacul se poate folosi amestecat cu morcovi, cu caolin sau cu sucuri de fructe.
– cazeina din brânza de vaci este indicata tenurilor sensibile. Brânza de vaci, foarte proaspata, se poate amesteca cu galbenus de ou si putin ulei de germeni de porumb.
– o varianta a acestei masti, prevede un mar taiat felii care se fierbe în putin lapte pâna se obtine o pasta (acizii din mar produc coagularea laptelui) pe care o aplicam pe obraz direct sau între doua bucati de tifon sub forma unei cataplasme.
– laptele praf este mult folosit la prepararea mastilor cosmetice. El se poate amesteca cu miere de albine si infuzie de musetel sau de coada soricelului pâna la obtinerea unei paste moi.
Pentru tenurile uscate si deshidratate este foarte indicata masca de parafina. Ea se aplica calda cu ajutorul unei pensule speciale, pe fata curatata si unsa cu crema. Înainte de aplicare o vom încerca mai întâi pe mâna pentru a-i determina temperatura si a evita arsurile. Daca o pastram numai pentru uz personal, poate fi folosita de mai multe ori.
Aceasta masca, prin întarire, formeaza un strat izolator impermeabil la aer si umiditate. Secretia glandelor sebacee si sudoripare nu se poate evapora si îmbiba tesuturile, catifeleaza si netezeste pielea.
lata formula unei masti de parafina: ulei de cetaceu 5g, ceara alba 5g, parafina 20g, ulei de parafina 10ml. Ea se prepara în felul urmator: ingredientele se topesc pe baia de apa, dupa care amestecul se raceste pâna când poate fi suportat de piele.
Masca pentru tenul cuperozic
Sunt foarte indicate infuziile de laptuca, felii de cartofi, proaspeti sau sucul de castraveti. Uleiurile de floarea soarelui, de masline, de migdale pot fi folosite caldute, direct pe fata sau sub forma de comprese. Deasupra poate fi aplicata o folie de plastic. Aceste uleiuri se mai pot amesteca cu tarâte, cu amidon sau cu malai.
Alta reteta: se amesteca o lingurita miere de albine cu 10 picaturi de zeama de lamâie si 5 picaturi de ulei de migdale.
Masca cu efecte emoliente si anticongestive
O masca de tarâte de grâu poate contine: tarâte de grâu 15g, caolin 10g, miere de albine 5g, apa sau infuzie din plante pâna se obtine o pasta moale. Tarâtele se mai pot amesteca cu lapte sau cold-crema.
Infuziile din plante pot fi de musetel, tei, coada soricelului, nalba. Se mentioneaza ca în cazul radacinii de nalba se prepara un macerat la rece astfel: peste o lingura de radacina de nalba se adauga un pahar de apa (este bine ca apa sa fie fiarta si racita) si se lasa o jumatate de ora, dupa care se filtreaza prin tifon. Radacina de nalba nu se fierbe, deoarece principiile active – mucilagiile – se distrug.
În general, pentru a mari efectul nutritiv al unei masti, se poate folosi laptisor de matca în concentratie de aproximativ 1 % în compozitia amestecului de masca. Acesta se încorporeaza în galbenus de ou sau în crema.
Masca pentru tenul acneic
1. Se dizolva 0,50g ihtiol în 15ml apa, apoi se adauga 25g caolin;
2. Se freaca 2,5g drojdie de bere proaspata cu o lingura de glicerina si cu o cantitate de caolin pâna se formeaza, o pasta;
3. Se taie o portocala în felii care se aplica pe portiunile atinse de acnee;
4. O lingura drojdie de bere se amesteca cu o lingura ceai de musetel si 10 picaturi de vitamina F.
Masca pentru tenul ridat, senil, ofilit
1. Se freaca un galbenus de ou cu o lingurita ulei de masline, apoi se adauga 0,10g laptisor de matca si 2ml vitamina A uleioasa;
2. O lingura lapte caldut, un galbenus de ou, un vârf de cutit de polen macinat fin;
3. Se topesc pe baia de apa 10g ceara de albine si 10g miere, se iau de pe foc, se freaca pâna la racire dupa care se adauga câte 10ml de suc de ceapa si suc de crin;
4. 100 g fragi, capsuni sau piersici se storc printr-un tifon, se lotioneaza fata cu aceasta zeama se freaca fata direct cu fructul sau se amesteca cu o lingura de caolin.
Masca pentru tenul pistruiat, patat
1. Se amesteca în parti egale peroxid de magneziu cu oxid de zinc si talc (câte 15 g din fiecare). Separat se dilueaza sucul de lamâie cu apa, se toarna peste amestecul de prafuri pâna se obtine o pasta;
2. O lingurita de smântâna se amesteca cu o lingurita de apa oxigenata si cu caolin. Aceasta masca poate fi folosita si pentru decolorarea parului de pe obraz daca i se mai adauga si o jumatate lingurita de amoniac.
Masca pentru tenul asfixic
1. Albusul de ou se bate spuma si se amesteca cu o lingura de malai;
2. La albusul de ou batut spuma se adauga o lingura de tarâte de grâu si zeama unei jumatati de lamâie.
Masca pentru tenul iritat
1. La 50ml suc de castraveti se adauga caolin pâna la obtinerea unei paste consistente;
2. 2 linguri de caolin se amesteca cu decoct de patrunjel;
3. Se amesteca o lingura de suc de castraveti cu o lingurita de smântâna, un albus de ou batut spuma si 10 ml tinctura de benzoe.
Masca pentru tenul cu pori dilatati
1. Se curata 6 prune de coaja (dupa ce le-am oparit), se scot sâmburii, se strivesc si se amesteca cu 6 picaturi de ulei de masline si o lingura de suc de lamâie;
2. Se încalzeste o lingurita de miere de albine si se amesteca cu sucul unei lamai;
3. Se fierbe un pumn de albastrele, se Iasa sa se raceasca apoi se amesteca cu 2 linguri de caolin.
Masca pentru tenul cu puncte negre
1. Se taie o rosie bine coapta, în rondele care se aplica pe fata;
2. Se dizolva 5g de gelatina în 50ml infuzie din plantele: mutesel, tei si coada soricelului în cantitati egale, la care se adauga miere de albine 10g si glicerina 10g.
Masca pentru tenul gras
Acestea trebuie sa aiba în special actiune absorbanta, sicativa si astringenta, mai rar degresanta. Masca cu albus de ou. Un ou batut spuma, la care se adauga câteva picaturi de zeama de lamâie sau de alte citrice. Aceasta masca poate fi folosita si în cazul unui tratament de moment când dorim ca ridurile sa fie cât mai putin vizibile. Îndepartarea albusului se face cu un tampon de vata fara însa a freca.
Varianta 1 a acestei masti o constituie amestecarea unui albus de ou cu o pasta moale facuta din doua linguri de zeama de lamâie sau de zeama de portocale, diluate cu doua linguri de apa la care se adauga o lingura de glicerina si apoi caolin.
Varianta 2, albusul batut spuma se poate amesteca cu o lingura de suc de capsuni, o lingura lapte proaspat si un vârf de cutit cu bicarbonat de sodiu.
Pentru a mari capacitatea de curatire a unei astfel de masti se poate adauga la un albus de ou batut spuma, doua lingurite de malai.
Masca pe baza de argila comuna
O substanta cu o larga întrebuintare folosita la prepararea mastilor destinate oricarui tip de ten – datorita atât proprietatilor sale sicative, emoliente, calmante, cât si datorita faptului ca împreuna cu apa (sau orice alta solutie apoasa) formeaza o pasta uniforma care se întinde cu usurinta – este argila. Se poate folosi argila comuna, multiminerala, care contine oxizi de fier sau caolinul care este o argila compusa în mare parte din mineralul numit caolinit. Caolinul are granuatia fina, lipsita de oxizi de fier, de culoare alba din care se produce portelanul si este un ingredient la fabricarea hârtiei. În farmacie se numeste “bolus alba” si este folosit ca materie prima pentru pudra si la prepararea unor tipuri de masti. La prepararea mastilor cu argila sau caolin se vor folosi ustensile din lemn, os, sticla sau ceramica. Nu se vor folosi metale si materiale plastice.
1. O prima masca se poate prepara din 4 linguri cu iaurt sau zer proaspat, 1 albus batut spuma, 1 lingurita cu miere, 1 lingurita cu pulbere de polen, si pulbere de argila cât cuprinde.
2. O alta masca se obtine prin amestecarea a 50-75 g drojdie proaspata de bere, 1 lingura cu miere, 1 lingura cu apilarnil, 4 linguri cu infuzie de galbenele si pulbere de argila.
3. Se poate prepara o masca din 4 linguri cu suc de portocale sau mandarine, un albus batut spuma, 2 linguri cu tarâta de malai si argila pulbere.
4. O combinatie eficienta se poate face din amestecarea a 10 linguri cu infuzie din frunze de nuc, 2 linguri cu miere si argila.
5. La fel se poate prepara o masca din pulpa de la 4 caise, 4 linguri cu zer proaspat si argila cât cuprinde.
Aceste prime cinci variante de masca cu argila comuna sunt pentru ten gras seboreic.
Masti pentru ten gras uleios
Se recomanda toate mastile pentru tenul gras seboreic, numai ca sucurile vor fi înlocuite cu cele extrase din visine, gutui, grepfrut, castraveti si rosii bine coapte.
Masca pe baza de caolin.
Varianta 1. Caolinul se amesteca cu orice suc de fructe sau infuzie din plante pâna la obtinerea unei paste moi care sa nu curga de pe fata.
Varianta 2. În cazul tenurilor grase, caolinul se poate amesteca cu suc de rosii, indicat tenurilor seboreice cu puncte negre. Sucul de la câteva tomate se amesteca cu o lingura de glicerina si caolin cât cuprinde.
Varianta 3. Masca facuta din caolin cu capsuni sau fragi zdrobiti, la care se pot adauga si câteva picaturi de zeama de lamâie, albeste, hidrateaza si revitalizeaza pielea.
Varianta 4. O masca absorbanta se prepara din caolin 80g, carbonat de magneziu 15g, amidon 5g, guma tragacanta 1g si apa pâna la obtinerea unei paste consistente. Guma tragacanta se macereaza în putina apa calda, pâna se obtine un mucilagiu. Peste acesta se adauga amestecul de pulberi, triturând continuu pâna la omogenizare.
Varianta 5. O alta masca, recomandata în special tenurilor grase, acneice, este masca cu ihtiol. Se prepara 100ml solutie apoasa de ihtiol 2-4%, care se amesteca cu caolin pâna la obtinerea unei paste moi.
Mastile de namol sunt indicate de catre multi specialisti pentru îngrijirea tenurilor grase. Acestea însa se prepara corect numai în cabinetele de cosmetica care îsi pot procura extracte de namol purificate si sterilizate.
Pentru tenul gras uleios se recomanda toate mastile pentru tenul gras seboreic, numai ca sucurile vor fi înlocuite cu cele extrase din visine, gutui, grepfruit, castraveti si rosii bine coapte.
Masca pentru tenul gras si tenul normal, cu porii deschisi
1. Este masca de drojdie de bere, care se prepara frecând 25-30 g de drojdie de bere proaspata cu putina apa calduta, sau infuzie din flori de musetel. Se poate adauga si o lingurita de miere.
2. Aceasta masca se mai poate prepara si astfel: 25-30 g drojdie de bere se amesteca cu patru linguri de apa, cu o lingura de glicerina si caolin pâna la obtinerea unei paste moi.
Masca pentru ten normal si tânar
Este necesar ca saptamânal sa se aplice pe fata o masca pentru a întretine un obraz frumos.
1. Dupa ce s-a spalat fata cu infuzie de musetel se aplica o masca preparata din pulbere de argila în care se adauga 2 linguri de miere. Se omogenizeaza prin adaugare treptata de pulbere de argila, pâna se obtine o pasta consistenta. Masca se întinde pe fata, gât si decolteu în strat gros de 2-3 milimetri, se lasa sa actioneze 20 de minute, dupa care se îndeparteaza usor, se spala locurile unde a fost aplicata cu infuzie slaba de plante, se tamponeaza usor cu un prosop moale, apoi se aplica un strat foarte subtire de alifie de orz verde, în felul acesta veti avea o fata catifelata, ca de copil, daca totodata veti consuma si hrana vie.
2. Tot pentru ten normal puteti pregati o masca din pulbere de argila, banane sau pepene galben, suc de tarâta sau de morcov proaspat extras. Se face un piure prin strivire, din banane sau pepene galben, la care se adauga 100ml suc de tarâta sau de morcov. Se adauga pulbere de argila treptat, pâna se obtine o pasta consistenta.
3. O alta reteta o puteti prepara, mai ales toamna, cu pulbere de argila, 2 linguri cu apilarnil si 100ml suc de struguri proaspat extras. Se prepara ca mai sus.
4. Se mai poate prepara o compozitie din cantitati egale de pulbere de argila si faina de grâu sau de secara, la care se adauga 1/2 lingurita cu laptisor de matca (facultativ) si 100ml suc de zmeura sau de fragute sau de capsuni.
5. O alta masca se poate prepara din pulbere de argila în amestec cu 2 linguri cu faina integrala de orz si 100ml lapte proaspat muls.
6. De asemenea, se poate pregati o masca din 5 linguri cu morcov ras fin, 5-6 linguri cu infuzie de musetel sau de pojarnita si pulbere de argila cât cuprinde.
Masca pentru ten normal dar îmbatrânit
1. Se amesteca 1 galbenus de ou de gaina, 1 lingura cu smântâna proaspata, 1 lingura cu miere, pulpa de la o piersica ( banana sau pepene) si pulbere de argila cât cuprinde.
2. Se poate prepara o alta masca din 10 galbenusuri din oua de prepelita, 1 lingura cu ulei de soia sau de masline, 2 linguri cu brânza de vaci proaspata. 2 linguri cu suc de portocale sau de mandarine si pulbere de argila cât cuprinde.
3. O alta masca este cea în care se amesteca 1 lingurita cu miere de albine, 1 lingurita cu pulbere de polen, 4 linguri cu morcov ras fin si pulbere de argila cât cuprinde.
4. Din 4 linguri cu morcov ras fin, 1 lingura cu smântâna proaspata, 1 galbenus de ou, 3 linguri cu zer proaspat si pulbere de argila, se poate prepara o masca foarte eficienta.
5. De asemenea, se prepara o masca buna si din pulpa de la 3 caise, 4 linguri cu brânza de vaci, 2 linguri cu suc de spanac si pulbere de argila cât cuprinde.
Observatie. Daca la unele retete de preparare, constitutia amestecului nu este suficient de consistenta (are tendinta de scurgere de pe fata), adaugati pulbere de argila si omogenizati pâna obtineti consistenta dorita.