În urma unui accident vascular cerebral, există posibilitatea ca persoana afectată să se recupereze complet sau parțial, prezentând deficiențe minore sau majore, și având, astfel, nevoie de anumite servicii medicale pentru a se recupera.
Potrivit ultimelor statistici efectuate, România ocupă locul 3 în Europa, după Bulgaria și Macedonia, la acest capitol, așadar având o incidență ridicată a Accidentului Vascular Cerebral
Situația este mai mult decât îngrijorătoare, AVC-ul fiind a treia cauză de mortalitate din țara noastră, după cancer și bolile cardiovasculare.
Cele mai moderne metode terapeutice
Polaris Medical, cel mai mare spital privat de recuperare din România, are sediul în județul Cluj și asigură servicii specializate în recuperare neurologică și cardiologică, psihiatrie, reabilitare medicală și îngrijiri paliative.
Astfel, cei care apelează la serviciile medicale din cadrul spitalului vor beneficia de cele mai moderne metode terapeutice. Fiecare pacient are parte de un plan de tratament personalizat, în conformitate cu necesitățile sale, fiind sub supravegherea atentă a medicului specialist.
Factorii care influențează succesul tratamentului de recuperare
Recuperarea după accidentul vascular cerebral implică un plan de tratament stabilit de specialist.
Există o serie de factori care pot influența un rezultat favorabil al procesului de recuperare. Aceștia sunt:
- Momentul inițierii de reabilitare neurologică
Un rol esențial pentru tratamentul de recuperare îl îndeplinește momentul în care începe procesul de recuperare neurologică. Scopul acestui proces constă în recăpătarea funcțiilor cerebrale afectate de AVC într-un procent cât mai mare.
Cu toate că o porțiune afectată, din cadrul creierului, nu se va mai reface, prin procesul de stimulare a neuroplasticității, alte zone preiau din funcțiile cerebrale ale regiunilor afectate.
- Atitudinea pozitivă a pacientului
Statisticile susțin că până la 60% dintre pacienții care au suferit un accident vascular cerebral sunt diagnosticați cu depresie, imediat după incident, mai precis, în primul an.
De altfel, specialiștii susțin că în cadrul procesului de recuperare AVC, tratamentele psihiatrice și consilierea psihologică sunt vitale întrucât studiile efectuate arată că depresia și accidentul vascular prezintă simptome similare.
Astfel, pacienții au tulburări ale memoriei și atenției, o stare de oboseală în permanență, o lipsă de inițiativă, o dispoziție proastă etc.
- Sprijinul familiei și/sau al prietenilor
Cei care au suferit un Accident Vascular Cerebral au nevoie să fie integrați în viața socială și în cea de familie. Pentru ca procesul de recuperare AVC să fie mai ușor, pacienții au nevoie de afecțiunea celor dragi, pentru a putea fi motivați să continue recuperarea.
Planul de reabilitare include sesiuni de terapie ocupațională care au drept scop recăpătarea independenței celor afectați de AVC.
Recuperarea după AVC
Procesul de recuperare post accident vascular cerebral diferă în funcție de stadiul în care se află pacientul.
Astfel, se pot distinge mai multe perioade de recuperare precum:
- Recuperare precoce – de la debutul AVC până la 6 luni după accidentul vascular cerebral;
- Recuperare tardivă – de la 6 luni la 1 an de la apariția bolii;
- Perioada sechelară/ cronică de recuperare – la peste 1 an de la debut;
La Polaris Medical, planul de reabilitare post-AVC are o abordare multidisciplinară și este stabilit de către o echipă de specialiști formată din medic neurolog, un medic specialist în recuperare medicală, psihiatrie, cardiologie, imagistică medicală, kinetoterapeut, psiholog, logoped, nutriţionist, medic de familie un terapeut ocupaţional și alți medici, în funcție de bolile asociate. Fiecare dintre aceștia îndeplinește un rol important în procesul de recuperare, intervenind astfel încă din primele zile în care pacientul ajunge în clinică.
Astfel, fiecare pacient beneficiază de un plan de tratament personalizat în funcție de particularitățile individuale – tipul de accident vascular cerebral suferit, gradul de graviditate, comordibități etc., asigurându-i-se cele mai bune condiții de spitalizare și tratament.